„Cei care efectuează sarcini variate și distractive vor rămâne mai mult timp”

ervaringsverhaal

Ferma de porci Sanvar Oirlo BV instruiește lucrători pentru flexpool-ul de la AB Werkt. Lucrătorii migranți învață elementele de bază ale profesiei și, prin urmare, pot fi mai ușor utilizați și în alte întreprinderi. Deoarece găsirea și păstrarea personalului devine din ce în ce mai dificilă. „Dacă i se permite unui lucrător să efectueze sarcini variate în loc să le facă doar pe cele neplăcute, acesta va rămâne mai mult”, spune proprietarul Han van de Sande.

La Sanvar, noii angajați se ocupă de toate aspectele legate de creșterea porcilor. „La noi învață elementele de bază în două săptămâni”, spune Han. „De exemplu, verificarea și vaccinarea purceilor, hrănirea porcilor și curățarea grajdurilor. De asemenea, ei dobândesc cunoștințe despre îngrijirea la naștere, înțărcarea purceilor, tăierea cozilor, acordarea de numere de identificare și înregistrare și castrarea purceilor.” Han consideră că este important ca noii angajați să facă o muncă variată și să cunoască toate aspectele activității într-o fermă de porci.

Fără muncă plictisitoare și monotonă

„Companiile folosesc adesea lucrători migranți pentru a efectua activități monotone și neplăcute”, explică el. „De exemplu, trebuie să curețe toată ziua grajdurile cu furtunul. Nu e de mirare că după o vreme cineva spune: ‘Asta am văzut deja, asta nu mai fac, eu plec de aici.’ Vrem să-i învățăm, să le arătăm și să îi lăsăm să experimenteze multe lucruri diferite. Așa ei pot începe rapid să lucreze și să sprijine alte companii. Și nu trebuie să facă aceeași muncă plictisitoare toată ziua.”

Oportunitate echitabilă

De ce instruiește Sanvar, de fapt, noi lucrători pentru flexpool? Han: „Ne place foarte mult să învățăm oamenii despre profesia noastră și ne costă puțin. Dorim să le oferim ceva ce pot pune în practică la alte companii. Deficitul de forță de muncă este în creștere și, dacă putem ajuta în acest fel, facem acest lucru. În plus, considerăm că lucrătorilor străini ar trebui să li se acorde o șansă echitabilă. Cei mai mulți oameni sunt cu adevărat interesați să învețe ceva. Dacă ai grijă de personalul tău și îi lași să facă o muncă plăcută, variată, primești și ceva în schimb.

Legătură bună cu AB Werkt

De mulți ani, ferma de porci Sanvar colaborează cu AB Werkt. Încă de pe vremea în care părinții lui Han mai erau proprietari ai companiei, la momentul respectiv în Best. În prezent, unul dintre cei doi angajați permanenți este angajat de AB Werkt. „Contactul cu AB Werkt este bun”, spune Han. „Totul merge ca pe roate și este în regulă. Dacă există oameni pentru flexpool, iau legătura cu noi. O cerință este ca lucrătorii migranți să vorbească engleza sau germana.”

Două zile „fără porci”

Cu toate acestea, noii angajați pentru flexpool nu pot începe imediat la companie. Sanvar este o companie Specific Pathogen Free (SPF): o companie cu standard înalt de sănătate. Aceasta înseamnă că cele 850 de scroafe și cei 1100 de porci de carne nu au anumiți germeni. Pentru a menține această stare, există reguli stricte. De exemplu, trebuie mai întâi să faceți duș înainte de a intra în contact cu porcii. Și nu aveți voie să fi intrat în contact cu alți porci timp de 48 de ore înainte de a intra în grajdul de la Sanvar. Acest lucru este, desigur, valabil și pentru noii lucrători din flexpool. Așa că, uneori, asta înseamnă două zile de așteptare.

Porcii sănătoși produc mai mult

Han este mândru de starea înaltă de sănătate a companiei sale. „Porcii noștri sunt mai sănătoși și se îmbolnăvesc mai rar. Și dacă fac vreodată gripă, se recuperează mult mai repede pentru că au o rezistență mai mare.” De asemenea, porcii lui Han au nevoie de mai puține antibiotice. „Sănătatea nu este mai bună doar pentru porci”, spune el. „Este mult mai ușor și pentru noi. Porcii noștri cresc mai bine, sunt puține cazuri de boală și mortalitatea este redusă. Așa că economisim bani, timp și energie. Porcii sănătoși oferă pur și simplu mai multă satisfacție la locul de muncă. Și, desigur, au un randament mai bun.”

Obstacol

Cu toate acestea, nu există numai beneficii. Uneori, regulile stricte reprezintă o piedică. De exemplu, camioanele pot încărca purcei și porci doar în zilele de luni, deoarece nici acestea nu trebuie să fi intrat în contact cu alți porci timp de 48 de ore. Și nici medicul veterinar sau un nutriționist veterinar nu poate veni la fermă imediat, el, de asemenea, trebuie să aștepte două zile. Han: „Ei bine, asta e uneori dificil. Dar dezavantajele nu se pot compara cu beneficiile aduse de porcii mai sănătoși.”

Planuri de viitor

În urmă cu nouă ani, Han a construit o nouă fermă de porci în Oirlo. În timpul construcției, a luat în considerare riscurile pentru sănătatea porcilor. Toată munca se desfășoară în interior, iar „oamenii străini” vin doar în fața incintei, deci nu la porci. Ferma lui are două etaje cu lift pentru animale. Han ar dori ca în câțiva ani să crească mai multe scroafe. Și în viitorul îndepărtat? „Una dintre fiicele mele este interesată să preia compania mai târziu”, zâmbește el. „Există această oportunitate.”

Bine de știut

  • Timpul de gestație al unei scroafe este de 115 zile
  • O scroafă face în medie 15,5 purcei
  • Uneori sunt mai mult de 20 de purcei.
  • După 4 săptămâni purceii se înțarcă (sunt separați de mama lor)
  • După 10 săptămâni, un purcel cântărește 25 kg
  • După 3,5 luni porcul poate fi sacrificat
  • Un porc de carne cântărește aproximativ 120 kg înainte de sacrificare