„Aici siguranța este pe primul loc”

ervaringsverhaal

Cărămizi de fațadă, pietre de pavaj și țiglă – Wienerberger produce o gamă largă de materiale de construcții ceramice. În nouăsprezece fabrici olandeze lucrează peste o mie de persoane. „Și pentru a ne asigura că toată lumea poate lucra în siguranță, nu facem rabat la nimic”, spune Marco Leggieri.

Marco este coordonator logistic și șef al echipei de intervenții în cazuri de urgență la Wienerberger Thorn. Întrebat despre importanța siguranței, el spune răspicat: „Aici siguranța este pe primul loc. Ea are prioritate față de profit, viteză, orice. Și așa ar trebui să fie peste tot. Oamenii trebuie să poată avea încredere că își pot face treaba în siguranță. Mai ales într-un mediu industrial.”

Siguranța este peste tot

WienerbergerWienerberger Thorn se concentrează pe un singur produs: cărămida turnată manual, cunoscută pentru granulația sa deosebită. Un produs tradițional care este fabricat într-un mod modern. De la amestecarea și încălzirea argilei la presarea și coacerea în matrițe în cuptoare uriașe – totul se face „pe role” de la o mașină la alta, până când paleții bine împachetați se află afară, în zona de ambalare. „Dacă vă plimbați prin fabricile noastre, veți vedea că peste tot s-a luat în considerare siguranța. Indicatoare cu „Vă aflați aici”. Truse de prim ajutor; recent înlocuite toate, defibrilatoare automate externe, dușuri oculare, butoane de urgență, senzori care detectează nereguli, orice.”

Mereu în siguranță

Desigur, înainte să puteți intra în aceste fabrici, s-au luat deja măsuri de siguranță. „Oaspeții trebuie să se înregistreze și să poarte îmbrăcăminte de protecție, la fel ca tot personalul. Încălțăminte de protecție, o cască de protecție, protecții pentru ochi și urechi și o vestă galbenă pentru vizibilitate. Echipa de intervenții în cazuri de urgență este întotdeauna prezentă, putând fi recunoscută în mod clar după echipament. Astfel îi puteți aborda ușor dacă s-a întâmplat ceva. În Thorn, șapte persoane lucrează prin AB Werkt. „Bineînțeles, și ei primesc toate materialele de protecție. Cu excepția unui singur lucru: încălțămintea de protecție trebuie să fie furnizată de AB Werkt. Așa prevede legislația.”

Mereu se poate și mai sigur

La prima vedere, siguranța este extrem de importantă. „Dar facem mult mai mult, pentru că se poate întotdeauna mai bine. Echipa noastră de intervenție în caz de urgență, formată din șapte membri, perfecționează acum un plan de evacuare. Organizăm ședințe de siguranță: întâlniri cu personalul în care ne concentrăm pe probleme de siguranță, cum ar fi utilizarea stivuitoarelor. De asemenea, solicităm personalului nostru să fie atent la riscuri și să ne împărtășească cunoștințele lor. Ideile bune sunt recompensate. În plus, avem un personal numeros, format, printre altele, din angajați instruiți în domeniul SSM, care vizitează în mod regulat fabricile.

Securitatea este responsabilitatea

Și dacă cineva nu respectă regulile? „Aici putem vorbi deschis unii cu alții. Toată lumea este responsabilă pentru un loc de muncă sigur. În compania noastră, acest lucru nu e nicio problemă. Lucrăm cu oameni motivați, care sunt, de asemenea, bine pregătiți și știu pentru ce o facem. Puteți verifica: toți cei care lucrează aici sunt certificați VCA.”

De la începutul crizei cauzate de coronavirus, fabricile Wienerberger au beneficiat de un nivel suplimentar de securitate. Măști de protecție, distanța de 1,5 m, măsurile cunoscute. Întâlnirile cu mai mulți oameni au fost anulate și toți angajații sunt testați săptămânal. Deci, și aici stăm bine. Vă întrebați dacă niciodată nu merge nimic rău? „Ba da, se mai întâmplă”, răspunde Marco sincer. „Uneori a mai fost nevoie să tratez câte o tăietură mică.”