Care este diferența dintre salariul brut și salariul net?

Vrei să afli de ce salariul tău net este mai mic decât salariul brut? Salariul net reprezintă suma pe care o primești efectiv în cont. Această sumă ne interesează. Însă cum se calculează salariul tău net? În acest blog, explicăm diferența dintre salariul brut și cel net.

Salariul brut este suma pe care ai convenit-o cu angajatorul tău în contract sau care este stabilită în contractul colectiv de muncă. Întrucât din această sumă mai trebuie să plătești impozite și contribuții, din ea se mai scad niște bani. Suma care rămâne în urma plăților respective este salariul net pe care ți-l plătește angajatorul în fiecare lună.

Suma din contract sau „din partea de sus” a fluturașului tău de salariu reprezintă salariul tău brut. Orice persoană care lucrează trebuie să plătească din această sumă impozitul pe salariu și contribuțiile către stat. De acest lucru se ocupă entitatea care administrează salariile pentru angajatorul tău, de exemplu AB Werkt.

Contribuții

Alături de impozitul pe salariu, din salariul tău brut se scad și contribuții. Aceste contribuții sunt necesare pentru a te asigura că vei primi salariul și în cazul în care ești șomer, bolnav sau în incapacitate de muncă. Este vorba despre următoarele contribuții:

  • Legea privind sistemul general de asigurări pentru limită de vârstă (AOW)
  • Legea generală privind asigurarea urmașilor (ANW)
  • Legea generală privind cheltuielile medicale excepționale (AWBZ)
  • Reluarea muncii de către persoanele aflate în incapacitate parțială de muncă (WGA)
  • Contribuții pentru pensie
  • Contribuție la asigurarea pentru șomaj

Angajatorul tău se asigură că impozitul pe salariu ajunge la administrația fiscală. Contribuțiile sunt transferate către UWV (Institutul pentru Asigurările Angajaților) și către fondul de pensii. Nu dorești să aștepți ca angajatorul tău să facă aceste calcule și preferi, în schimb, să îți calculezi tu salariul net? Există instrumente online în acest scop. Încearcă, de exemplu, acest modul de calcul de la Loonwijzer. Îți poți calcula personal salariul net.