„Lucrătorii temporari trebuie să se simtă bine.”

Se apropie sezonul de cules? Cu douăsprezece hectare de meri și peri, e nevoie de tot ajutorul pe care îl puteți obține. Ca Pieter Jans Jansonius, fermier din Nieuwekerk din Zeeland. „În fiecare an recoltăm aproximativ 300 de tone de fructe. Pentru a reuși acest lucru, completez echipa mea permanentă de patru angajați cu prieteni și cunoștințe. Cu toate acestea, nu este suficient. Din fericire, AB Werkt rezolvă această problemă în fiecare an prin intermediul lucrătorilor internaționali.”

Jansonius nu este singurul cultivator din Zeeland care utilizează serviciile AB Werkt în timpul sezonului de „cules de fructe”, de la sfârșitul verii până la mijlocul toamnei. În total, în fiecare an găsim de lucru pentru aproximativ 700 de culegători, aproape toți din Polonia. Organizăm totul pentru ei: de la CNP-urile olandeze până la cazare. „AB Werkt se asigură, de asemenea, că cei mai mulți dintre culegătorii care vin la mine au mai fost aici”, spune Jansonius. „Acest lucru este util, deoarece cultiv mere și pere din soiuri diferite și toate trebuie culese într-un mod diferit. Perele le culegi toate deodată, dar merele trebuie culese după culoare. Pentru fiecare soi, trebuie să știi ce culoare are un măr copt și asta chiar trebuie învățat. Așadar, este foarte practic dacă cei din vechea gardă le pot explica noilor veniți cum se face acest lucru, în limba lor maternă.”

Condiții bune, angajați mulțumiți

„Cred că este foarte important ca lucrătorii temporari să se simtă bine”, adaugă Jansonius. „Prin urmare, asigur condiții bune de lucru: de la materiale de lucru suficiente la o atmosferă plăcută. Așa că bem cafea împreună, și atunci când plouă se servește supă. De asemenea, mă asigur că munca nu este mai grea decât este necesar. Prin urmare, optăm în mod conștient pentru sistemul în care containerele de depozitare se deplasează ca un tren. Culegătorii pot pune merele în el. În acest fel, ei nu trebuie să care găleți grele pline de fructe.”

Foarte flexibili

Și AB Werkt are niște sarcini de îndeplinit în ceea ce privește bunăstarea angajaților, consideră Jansonius. „Pentru că, desigur, ei organizează lucruri precum cazarea și transportul. Am observat că angajații consideră că este foarte important ca aceste lucruri să fie bine organizate. Și este foarte îmbucurător: AB Werkt nu-i dezamăgește aproape niciodată. Și eu sunt foarte mulțumit de organizarea lor. Sunt foarte flexibili, de exemplu atunci când este foarte cald și fructele se coc mult mai repede. În astfel de situații, AB Werkt verifică imediat dacă sunt disponibile persoane suplimentare. Prin urmare, un serviciu foarte bun. De altfel, acest lucru este reciproc. Pentru că dacă au un angajat care nu are un loc de muncă pentru o vreme, îl includ cu plăcere în echipa mea.”