În fiecare an, AB Werkt primește 700 de culegători de fructe din Polonia – așa ne pregătim

Un loc de muncă grozav și mai ales plin de satisfacții. Așa numește managerul de cont Niek van Loenhoud sezonul anual de cules fructe din Zeeland, de la sfârșitul lunii august până la mijlocul toamnei. Împreună cu șapte colegi de la AB Werkt, el se asigură că producătorii de fructe din regiune primesc ajutor suplimentare în această perioadă crucială. Cum? Prin faptul că aduc aproximativ 700 de culegători din Polonia în fiecare an. „Și ne ocupăm de toate: muncă, plată, dar și îndrumare, cazare și toată birocrația.”

„În Zeeland, avem în jur de 80 de cultivatori de fructe în calitate de clienți”, spune Van Loenhoud. Aproape toți cultivă mere și pere. Sfârșitul verii este momentul ideal pentru a le culege – foarte multă muncă, desigur.” În acea perioadă de vârf intervine AB Werkt. „Cu aproximativ 700 de angajați din Polonia. Îi recrutăm prin agenții de intermediere profesioniste poloneze. Avem contacte bune cu aceste birouri, astfel încât să ne putem îmbunătăți serviciile atât pentru cultivatori, cât și pentru angajați în fiecare an.”

Sute de coduri

„Vă puteți imagina că suntem bine pregătiți pentru sosirea unui astfel de grup mare”, continuă Van Loenhoud. „Gândiți-vă, de exemplu, la obținerea CNP-urilor olandeze pentru cetățenii străini, de care aceștia au nevoie pentru a lucra în Țările de Jos. Cel puțin trei sferturi din grup au deja unul, deoarece au mai lucrat în Țările de Jos. Pentru ceilalți le solicităm de la municipalitate. Pentru a le ridica, culegătorii trebuie să fie prezenți fizic la primărie. Desigur, îi însoțim în acest demers. Rezervăm două zile pentru acest lucru și facem o planificare atentă pentru angajați, clienți și municipalitate. În acest fel, totul decurge cât se poate de bine pentru fiecare parte, iar angajații își primesc salariile cât mai repede.”

Cazare într-un parc de vacanță

Apoi mai e și cazarea. În fiecare an, Van Loenhoud face un efort considerabil pentru a organiza lucrurile în mod corespunzător. „Dintre toți lucrătorii, aproximativ 300 pot sta chiar la întreprinderea utilizatoare. Pentru restul grupului, organizăm noi șederea. Desigur, nu ne putem aștepta ca asociațiile de locuințe să aibă case libere pentru noi în cele câteva săptămâni în care le folosim. De aceea, căutăm soluții noi în fiecare an. Din fericire, angajații noștri pot locui, de obicei, un parc de vacanță cu cabane de înaltă calitate. Și acest lucru este important, pentru că vrem ca oamenii să se simtă bine. După o zi de lucru, aceștia trebuie să se poată așeza pe o canapea confortabilă și să doarmă în paturi bune, aspectele acestea sunt foarte importante pentru noi.”

Angajații noștri nu sunt simple numere

Un astfel de loc în care mulți angajați locuiesc în apropiere este ideal pentru AB Werkt. „Suntem responsabili pentru îndrumarea tuturor angajaților pentru care organizăm cazarea. De aceea, vizităm zona rezidențială o dată pe săptămână pentru a vedea care este atmosfera. Toată lumea e mulțumită? Există întrebări despre locul de muncă? Cum putem ajuta? Aceste tipuri de conversații sunt extrem de importante pentru relația dintre angajați și AB Werkt. Pentru noi, aceștia nu sunt simple numere. Unii oameni se întorc la noi deja de zece ani la rând. Este foarte plăcut să vedem că apreciază abordarea noastră atât de mult.”