Polonezul Jakub e ca lozul cel mare pentru Strandpaviljoen View

ervaringsverhaal

Lucrătorii internaționali sunt adesea văzuți la recoltarea fructelor. Dar în Kamperland din Zeeland, lucrătorii polonezi îl ajută pe proprietarul Alex van den Brande să-și administreze pavilionul de pe plajă. „Ca și când aș fi tras lozul cel mare.”

Strandpaviljoen View din Kamperland în Zeeland este situat deasupra unui dig, care servește ca o barieră maritimă principală. „Acum, faleza leagă fostele insule Noord-Beveland și Walcheren. Datorită digului, marea nu poate surpa pământul din adâncime, așa cum s-a întâmplat

în timpul furtunii dezastruoase din 1953”, explică proprietarul Alex van den Brande. Digul și plaja rezultată au fost folosite din ce în ce mai mult în scopuri recreative de-a lungul anilor, ceea ce a dat un impuls uriaș turismului. Acest lucru este, desigur, pozitiv pentru pavilionul de pe plajă, dar nu asta e problema. „Conform Direcției Apelor – Rijkswaterstaat, View nu are voie să fie amplasat în timpul sezonului furtunilor din noiembrie până în martie, așa că trebuie să demontăm întregul nostru pavilion în fiecare an. Municipalitatea și provincia consideră că putem fi acolo pe tot parcursul anului – acest lucru este chiar inclus în planul zonal. Am desfășurat deja diferite procese, dar, din păcate, fără rezultate. Să sperăm că se va mai relua discuția.”

Lucrători internaționali

După ce scădem două săptămâni de construcție și dezasamblare, mai rămân șapte luni de funcționare. O ocazie ratată, consideră Alex. „Chiar și în lunile de iarnă, un pavilion de plajă poate aduce un câștig suficient. Deoarece nu avem deschis pe tot parcursul anului, este dificil să păstrăm personalul. Oamenii caută stabilitate”. Acesta este motivul pentru care Alex lucrează cu lucrători temporari, liber profesioniști și studenți, printre altele. Cu agenții speciali pentru muncă temporară din industria ospitalității treburile nu au decurs așa de bine. Vecinii săi lucrează de zece ani cu lucrători internaționali pentru recoltarea fructelor. Alex a luat legătura cu AB Werkt, pe care îi cunoștea din trecut. Și astfel a ajuns la el Jakub Kaczmarczyk.

De la cules de fructe la pavilionul de pe plajă

Jakob e ca atunci când tragi lozul cel mare. „El este foarte prietenos, ordonat și bine pregătit”, spune Alex. „Și ne-am înțeles extrem de bine de la început, și cu ceilalți angajați.” Jakub vorbește, de asemenea, și limba engleză. „Deja i-am cerut să se întoarcă pentru anul viitor. În ceea ce mă privește, va fi chelner.” În ultimele luni ale sezonului, Alex a mai angajat alți doi lucrători polonezi prin AB Werkt. „Inițial au fost la cules de fructe. Cazarea era deja rezolvată, pentru că puteau sta în continuare la fermier. Mi-a prins foarte bine ajutorul lor.” Bariera lingvistică o depășesc cu ajutorul Google Translate.

Continuarea plății în timpul crizei cauzate de coronavirus

Criza cauzată de coronavirus a afectat și Strandpaviljoen View. „După ridicarea pavilionului în martie, am fost deschiși doar pentru trei zile, după care am fost nevoiți să închidem pentru trei luni. A fost un dezastru. Din fericire, am avut, totuși, o vară bună în cele din urmă, dar nu a fost suficient pentru a recupera toate pierderile.” Pe cei trei angajați permanenți Alex a încercat să-i păstreze cât mai mult timp posibil. „A trebuit să plătim personalul din propriul nostru buzunar pentru că eram în afara schemei de compensare a guvernului. De asemenea, a trebuit să acoperim tot felul de alte costuri curente. A fost o perioadă grea.” Cu toate acestea, criza a avut ca rezultat mai mulți oaspeți olandezi, belgieni și germani în timpul sezonului sărbătorilor. Au știut să ne aprecieze afacerea. La un moment dat a fost atât de aglomerat, încât a trebuit să introduc o regulă privind accesul.”

 Să scoatem totul din dulap

Alex vede viitorul în mod pozitiv. „Mi-ar plăcea foarte mult ca pavilionul nostru să poată fi deschis pe tot parcursul anului, astfel încât să ne putem face treaba și iarna. Atunci am putea decora și noi un pic. Acum, că avem voie să deschidem doar pentru un sezon, încă nu scoatem totul din dulap. Arată mai puțin elegant decât alte pavilioane de pe plajă. Dar vederea asupra Mării Nordului, a lacului Veerse Meer și a Oosterschelde – aceasta este unică”

Jakub Kaczmarczyk (18): „Mă întorc cu drag în Țările de Jos anul viitor”

„Am ajuns la AB Werkt la sfatul unor prieteni care mai lucraseră acolo și care erau mulțumiți. Am putut începe lucrul la Strandpaviljoen View, un restaurant minunat cu oameni de treabă. Am fost responsabil pentru spălatul vaselor și i-am ajutat pe colegi cu sarcinile lor. În Polonia studiez ingineria mecanică – mai am un an de școală. În curând voi finaliza o serie de cursuri de sudură și voi continua să mă dezvolt. Asta mi se pare important. Anul viitor aș dori să mă întorc în Țările de Jos. M-am simțit bine aici și am putut câștiga niște bani frumoși, acest aspect este mai bine reglementat în Țările de Jos decât în Polonia. Voi face tot ce pot în privința limbii, astfel încât să pot fi chelner la View.”