Sfaturi pentru a lucra în siguranță la soare

blog

Lumina soarelui este foarte bună pentru noi, oamenii. Cât de diferit arată o zi însorită față de o zi cu nori gri pe cer. Ne face fericiți și veseli, iar lumina soarelui produce și vitamina D. Avem nevoie de vitamine pentru oase și dinți puternici, pentru rezistență și mușchi buni.

Efectele expunerii îndelungate la soare

Cu toate acestea, la fel ca în cazul atâtor lucruri, nici soarele în exces nu este bun. Cunoaștem cu toții riscurile expunerii îndelungate la soare. Cancerul de piele este un risc care nu trebuie subestimat. Aproximativ 35.000 de persoane din Țările de Jos sunt diagnosticate cu cancer de piele în fiecare an.

Lumina soarelui este, de asemenea, dăunătoare pentru ochi. Prea multe radiații ultraviolete și IR (= radiații infraroșii invizibile) pot provoca cataractă. Cataracta întunecă cristalinul ochiului și, fără tratament, poate afecta capacitatea de a vedea.

Și ce ziceți de o insolație? Stare de greață, dureri de cap, temperatura corpului de peste 40 de grade – ne putem simți destul de rău timp de câteva zile.

Căldura și soarele, aveți grijă la amândouă

Când lucrați în soare, nu trebuie să luați în considerare doar căldura, ci și intensitatea soarelui. Deoarece stratul de ozon a devenit mai subțire, cantitatea de radiații UV care ajunge pe pământ este mult mai mare. Această radiație UV este exprimată în indicele UV. Acesta nu este întotdeauna același și poate fi la fel sau chiar mai ridicat într-o zi înnorată ca și într-o zi însorită.

KNMI (Institutul Olandez de Meteorologie) transmite valoarea indicelui UV soarelui solară în fiecare zi. Dacă este 7 sau mai ridicat, este înțelept să se ia măsuri de protecție suplimentare. La un indice UV de 8, pielea poate fi arsă în 10 minute.

Sfaturi pentru a lucra în siguranță afară la soare

Oricine lucrează mult în aer liber trebuie să ia în considerare căldura și soarele. Grădinarii, pavatorii, drumarii, lucrătorii din agricultură și horticultură etc. lucrează mult în aer liber și, prin urmare, aparțin unui grup de risc.

Ce puteți face pentru a lucra în siguranță afară la soare?

  • Purtați îmbrăcăminte de protecție din material dens țesut, cu mâneci lungi și pantaloni lungi.
  • Există îmbrăcăminte specială rezistentă la UV. Pentru comparație, un tricou alb obișnuit din bumbac are un factor de protecție UV de numai 15.
  • Purtați o pălărie sau o șapcă pe cap, eventual cu o clapă la gât, pentru a vă proteja și gâtul.
  • Dacă purtați șapcă, asigurați-vă că aveți o clapă pentru gât.
  • Aplicați cremă de protecție solară tot timpul. Aplicați în mod regulat cremă de protecție solară cu un factor de protecție suficient, cel puțin 30. Regulat înseamnă la fiecare 2 ore și chiar mai des atunci când transpirați mult. Există, de asemenea, produse de protecție solară special concepute pentru persoanele care fac exerciții fizice și transpiră excesiv. Poate sunt o opțiune și pentru dumneavoastră.
  • Purtați ochelari de soare care vă protejează ochii absorbind razele ultraviolete.
  • Încercați să evitați soarele între orele 12 și 15 și să vă ajustați orele de lucru în funcție de acestea.

Nu uitați să beți apă!

Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale insolației. Deci asigurați-vă că beți suficient de multă apă.

Când vremea este toridă, există tendința de a bea lichide cât mai reci posibil. Dar e mai înțelept să beți ceva cald. Pentru că atunci când beți ceva fierbinte, corpul dumneavoastră se răcorește automat. Dacă beți ceva rece, corpul se va încălzi din nou și vi se face și mai cald.

Evitați insolație:

  • Beți suficiente lichide
  • Beți și lichide sărate atunci când transpirați mult. Beți o cană de bulion sau apă pentru sport cu sare adăugată
  • Și dacă aveți ocazia, faceți din când în când un duș răcoritor.

Aveți grijă de dumneavoastră, chiar și la soare, și, mai ales, bucurați-vă de munca dumneavoastră în aer liber!


Căpușele

Căpușele arată ca niște păianjeni mici. Când vă mușcă o căpușă, aceasta se umflă și arată ca o bulină de culoare roșu închis și, odată plină de sânge, poate atinge chiar și un diametru de 1 centimetru. Căpușele pot transmite boala Lyme.

Ce puteți face pentru a reduce probabilitatea unei mușcături de căpușă?

Căpușele se găsesc peste tot și mai ales în iarba înaltă și arbuști. Ele stau, de asemenea, pe animalele de companie, vânat, păsări și cadavre. Cel mai frecvent oamenii sunt mușcați de căpușe în perioada martie – octombrie.

Dacă lucrați în medii în care s-ar putea să existe căpușe, purtați îmbrăcăminte închisă care acoperă pielea și trageți șosetele peste pantaloni. Dacă este necesar, pulverizați șosetele, pantofii și pantalonii cu un repelent împotriva insectelor care conține DEET și, de asemenea, aplicați un repelent împotriva insectelor cu DEET pe pielea neacoperită.

Cu toate aceste precauții, este important să verificați suplimentar în fiecare zi să nu aveți căpușe.