Atenție la căpușe

blog

Oricine lucrează afară poate avea de a face cu asta: o mușcătură de căpușă. Deși este un animal mic, o mușcătură de căpușă poate avea consecințe majore. Căpușele pot transmite boala Lyme. Citiți ce puteți face pentru a preveni acest lucru.

Căpușele seamănă cu niște păianjeni mici și se găsesc peste tot, mai ales în iarba înaltă și arbuști. Ele stau, de asemenea, pe animalele de companie, vânat, păsări și cadavre. În fiecare an, un milion de oameni sunt mușcați de o căpușă. Mai ales în perioada martie – octombrie. Când vă mușcă o căpușă, aceasta se umflă și arată ca o bulină de culoare roșu închis și, odată plină de sânge, poate atinge chiar și un diametru de 1 centimetru. Căpușele contaminate pot transmite boala Lyme. În special, persoanele care suferă de această boală de mai mult timp pot suferi de probleme de sănătate ireversibile.

Cum vă puteți proteja?

Dacă lucrați în exterior, purtați îmbrăcăminte închisă care acoperă pielea și trageți șosetele peste pantaloni. Dacă este necesar, pulverizați șosetele, pantofii și pantalonii cu un repelent împotriva insectelor care conține DEET și, de asemenea, aplicați un repelent împotriva insectelor cu DEET pe pielea neacoperită.

Verificați-vă

Cu toate aceste precauții, este important să verificați suplimentar în fiecare zi să nu aveți căpușe. O căpușă preferă anumite locuri de pe corp, cum ar fi zona inghinală, cavitățile genunchiului, axilele, marginile lenjeriei de corp, în spatele urechilor și în jurul liniei părului de la gât. Dacă este necesar, utilizați o oglindă sau o lupă. Și nu uitați să verificați hainele. Hainele cu căpușe pot fi spălate la 60°C și apoi puse în uscător. Căpușele vor muri.

Cum se scoate o căpușă?

Folosiți o ustensilă bună pentru îndepărtarea căpușelor. De exemplu, o pensetă ascuțită sau la un clește special; le puteți cumpăra de la farmacie. Este deosebit de important să îndepărtați rapid căpușa, ceea ce reduce la jumătate riscul de boală Lyme. Prindeți căpușa cu penseta sau cleștele cât mai aproape posibil de piele de cap și trageți-o încet. În cazul în care o bucată din capul căpușei rămâne în piele, este inofensiv și cade în mod automat. Apoi dezinfectați rana.

Rețineți întotdeauna unde și când ați fost mușcat și supravegheați pielea în jurul mușcăturii de căpușă timp de până la trei luni. Dacă observați o decolorare care devine din ce în ce mai mare, vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră.