Atunci când lucrați în aer liber, condițiile climatice pot duce la situații nesigure sau nesănătoase. De exemplu, vântul puternic poate împiedica sau chiar face imposibilă efectuarea de lucrări. Vântul puternic sau furtunile sunt unele dintre cele mai subestimate pericole. Riscul de accidente la locul de muncă crește. În special atunci când lucrați la înălțime sau unde se pot desprinde materiale. Este important să folosiți judecata rațională în zilele cu mult vânt. Ne place să ajutăm când e vorba de siguranță.
Pericolele vântului puternic
- Pericol de cădere sau strivire a persoanelor; în special atunci când se lucrează la înălțime
- Pericol de desprindere a obiectelor ancorate, cum ar fi sarcini ridicate, schele mobile, materiale de acoperiș, coșuri de lucru, schele suspendate;
- Pericol de deteriorare a obiectelor instabile, cum ar fi macarale, platforme de lucru aeriene, schele și scări
- Pericol de îndepărtare a pieselor sau materialelor slăbite sau neancorate, cum ar fi plăci, materiale izolante, materiale din și de pe containerele de deșeuri, sol afânat, nisip, ramuri etc.
- Pericolul este mai mare în locurile de muncă instabile. Exemplele includ schelele suspendate, scările, platformele de lucru, schelele mobile, platformele aeriană și camioane-cisternă.
Care sunt regulile?
Când vântul are intensitatea peste 6:
o înălțime de lucru de maximum 10 metri. Lucrările în aer liber pe schele din aluminiu cu role trebuie oprite.
Când vântul are intensitatea 7 (vânt puternic) sau mai mare:
- Se poate lucra până la o înălțime de lucru de maximum 3 metri.
- Se oprește ridicarea cu macarale mobile.
- Pânzele, prelatele și altele asemenea trebuie îndepărtate.
- Se oprește stivuirea stâlpilor din beton prefabricat.
- Schelele mobile suspendate trebuie coborâte.
- Se oprește lucrul pe acoperișurile cisternelor
- Lucrările în exterior la peste 40 de metri se opresc.
Când vântul are intensitatea 9 sau mai mare:
Toate lucrările pe schele mobile trebuie oprite. După furtună, schelele trebuie verificate înainte ca lucrătorii să urce din nou pe ele.
Sfaturi și măsuri pentru lucrul în condiții de vânt puternic
Siguranța este pe primul loc. Faceți înțelegeri cu întreprinderea utilizatoare cu privire la munca în condiții de vânt puternic. Nu vă fie teamă să opriți lucrul din cauza riscurilor. Luați măsuri ca materialele să nu fie luate de vânt. Acolo unde este posibil și în consultare cu întreprinderea utilizatoare, ajustați programul de lucru în circumstanțe extreme. În Țările de Jos suntem de cele mai multe ori bine informați în prealabil de către KNMI (Institutul Olandez de Meteorologie). Nu lăsați condițiile meteorologice să vă ia prin surprindere. Identificați riscurile activității în exterior. Sunteți în pericol în caz de vânt puternic? Dacă da, fiți conștienți de posibilele consecințe, folosiți rațiunea și respectați regulile.