Pensionare în siguranță – pentru asta o facem!

artikel

Un cont bancar gras, o mașină frumoasă sau o casă mare. Mulți oameni visează la asta, în timp ce dumneavoastră aveți la îndemână cel mai valoros lucru în fiecare zi: sănătatea. Nu e nimic mai important decât să vă puteți petrece bătrânețea într-o stare bună de sănătate. Așa credem și noi, cei de la AB Werkt. Așa că facem tot posibilul să le oferim tuturor posibilitatea de a ajunge sănătoși la pensionare. Și în acest scop avem nevoie și de angajatori, și de angajați.

Poate vă gândiți: De ce acordă AB Werkt o atenție suplimentară siguranței în acest moment? Așa de multe merg prost? Sigur că nu! Cred că domeniul nostru nu a fost niciodată mai sigur decât este acum. În ultimii ani, s-a înregistrat o îmbunătățire semnificativă, de exemplu, în ceea ce privește mecanizarea cu scopul de a ușura munca oamenilor. Au fost introduse multe ajutoare ergonomice, cum ar fi benzi transportoare și roboți de stivuire. Cu toate acestea, există încă activități care pot fi solicitante din punct de vedere fizic, cum ar fi lucrul cu animalele. Dar există și provocări psihice, de exemplu, asistenții sociali care trebuie să se ocupe de o familie în care cineva este grav bolnav.

O lume diferită, repercusiuni mai mari

Lumea nu stă pe loc nici în ceea ce privește legislația. Mai demult, dacă cineva avea simptome serioase la 50 de ani, intra sub incidența Legii privind asigurarea de invaliditate. În prezent, în calitate de angajat, trebuie să căutați (împreună cu angajatorul) un loc de muncă adecvat și să continuați până la vârsta de 67 de ani. De aceea capacitatea de integrare profesională durabilă este o temă atât de importantă în cadrul negocierilor colective cu sindicatele. De asemenea, răspunderea după un accident este alta decât înainte. Anterior, guvernul era în mare măsură responsabil pentru acest lucru. Însă, în ultimii ani, costurile au fost suportate în principal de angajator. Este deci limpede pentru toată lumea că consecințele unui accident de muncă sunt serioase. Pentru întreprinderea utilizatoare, pentru AB Werkt și, desigur, pentru angajatul însuși.

De la reacție la preluarea cârmei

AB Werkt a decis să își asume responsabilitatea noastră socială în domeniul muncii în condiții de siguranță. Ca să fiu sincer, considerăm că am acordat prea puțină atenție acestei probleme în trecut. Desigur: am respectat regulamentele, dar am făcut doar strictul necesar. Acest lucru se va schimba acum. Nu mai dorim doar să bifăm ceea ce trebuie făcut, ci investim energie suplimentară pentru a determina oamenii să se pensioneze în siguranță și sănătoși. În 2022, vom discuta cu clienții și membrii despre comportament, creșterea gradului de conștientizare și promovarea siguranței la locul de muncă. Ce înseamnă lucrul în condiții de siguranță și ce trebuie să facă clienții, angajații și AB Werkt pentru a pune acest lucru în practică? De asemenea, vom informa mai bine angajații și angajatorii.

Drumul nostru către și mai puține accidente

Prin urmare, nu mai considerăm că siguranța este de la sine înțeleasă, ci o transpunem în acțiuni concrete. Acum adunăm tot felul de cifre în acest sens. Cum ar fi: ce se întâmplă în domeniul siguranței, câte incidente există mai exact, ce se întâmplă în anumite sectoare? De asemenea, am avut discuții bune despre siguranță cu angajații birourilor regionale, care sunt, desigur, aproape de întreprinderile noastre utilizatoare. În acest fel, dorim să reducem și mai mult absența de la locul de muncă și cifrele referitoare la accidente – care, de altfel, au fost destul de stabile în ultimii ani. Acest lucru se potrivește și cu noul AB Werkt, unde ne concentrăm mult mai mult pe date, progres și rezultate.

Siguranța ține de atitudine și de conduită

Așa cum am spus, pensionarea în condiții de siguranță nu este doar responsabilitatea AB Werkt. Pentru acest lucru, avem nevoie și de colaborarea întreprinderilor utilizatoare și a angajaților. Ca organizație intermediară, nu deținem controlul 100% asupra sănătății și siguranței angajaților noștri. Putem și facem o cerere către companii ca totul să fie în regulă – ceea ce și facem. Însă siguranța nu înseamnă doar reguli, informații și instrumente auxiliare. Într-o măsură importantă, este vorba de atitudine și de conduită. De exemplu, dacă cineva vede că siguranța la locul de muncă nu este reglementată în mod corespunzător, trebuie să poată raporta acest lucru. Sau să ne anunțe dacă nu dă rezultate măsura luată.

În ceea ce mă privește, această misiune este mai mult decât reușită dacă angajații AB Werkt ajung la vârsta de pensionare în siguranță și sănătoși.