Politica noastră de nediscriminare: AB Werkt spune „nu”!

AB Werkt spune „nu” discriminării și „da” unei piețe a muncii mai diversificate. Toată lumea este binevenită pe piața muncii, indiferent de origine, religie, vârstă, sex sau sarcină. Suntem de părere că o forță de muncă diversă oferă oportunități și beneficii. Creează valoare adăugată, creativitate și inspirație. Iar acest lucru, reprezintă, la rândul său, o contribuție pozitivă pentru întreprinderile noastre utilizatoare și pentru propria noastră organizație!

Interacțiunea cu angajații noștri și creșterea gradului de conștientizare în rândul acestora sunt importante pentru noi. Adesea, discriminarea nu este deloc intenționată, dar este resimțită ca atare de tot mai multe persoane. Tot mai multe persoane se alătură Colegiului pentru Drepturile Omului deoarece se simt discriminate. Aceasta se referă în principal la discriminarea pe motive de origine, sex, vârstă, handicap sau boală cronică. AB Werkt se distanțează de astfel de comportamente.

Prejudecăți și ipoteze proprii

Oamenii gândesc adesea cu prejudecăți sau ipoteze. Acestea se dovedesc a fi incorecte – adesea ulterior, după ce răul a fost făcut deja. Trebuie să conștientizăm cât de des opiniile noastre se bazează pe propriile noastre prejudecăți. Puneți-vă întrebarea: cât de corectă este prima impresie despre celălalt? Este dificil să vorbim în mod deschis prejudecăți, dar în mintea noastră facem acest lucru tot timpul. Iar acest lucru poate avea consecințe neplăcute. De exemplu, dacă cineva este respins pe nedrept pentru un loc de muncă din acest motiv, fără să i se ofere șansa de a dovedi contrariul.

Discriminarea de către întreprinderile utilizatoare

Din păcate, discriminarea, directă sau indirectă, este prea frecventă în practică. AB Werkt consideră că este important ca angajații să fie conștienți de acest lucru. Când este o cerere a întreprinderii dumneavoastră utilizatoare discriminatorie? Cum recunoașteți acest lucru? Cum faceți față unei întrebări discriminatorii din partea întreprinderii dumneavoastră utilizatoare? Cum reacționăm de obicei în aceste situații?

Practică mai dificilă decât teoria

Este mai ușor să vorbești despre un subiect decât să te confrunți cu situații discriminatorii în practică. Cum trebuie gestionată o cerere a unei întreprinderi utilizatoare de a plasa numai angajați polonezi în propriul ei spațiu de cazare, unde locuiesc numai angajați polonezi? Că doar e mult mai „simplu”, nu-i așa? Sau cum reacționați dacă colegul dumneavoastră este discriminat? Și ce ar trebui să faceți dacă o întreprindere utilizatoare acceptă doar angajați dintr-o anumită țară, pentru că are experiențe bune cu aceștia de ani de zile? Sau preferă o persoană mai tânără pentru că aceasta probabil va fi de mai puține ori „bolnavă”. Sau nu doresc femei tinere pentru există riscul să le „piardă” pentru o perioadă îndelungată în timpul sarcinii?
Este dificil, în special din cauza situației dificile de pe piața forței de muncă.

AB Werkt spune „nu” discriminării!

Scopul este de a transforma discriminarea în diversitate. Avem loc pentru toată lumea. Discriminarea se referă la tratamentul inegal și este interzisă în temeiul articolului 1 din Constituție. Uneori e foarte clar, alteori mai puțin. Care cerințe ale postului sunt permise și care nu? Desigur, dorim să vindem mereu un „da” întreprinderilor noastre utilizatoare. Dar AB Werkt spune „nu” discriminării.

Motive de discriminare (Legea generală privind egalitatea de tratament):

  • Vârsta
  • Orientarea sexuală
  • Religie și filosofii de viață
  • Rasa
  • Sexul
  • Naționalitatea
  • Handicapul sau boala cronică
  • Convingeri politice
  • Starea civilă
  • Tipul contractului (permanent sau temporar)
  • Programul de lucru (cu normă întreagă sau cu fracțiune de normă)

Discriminare directă sau indirectă

Discriminarea bazată pe unul dintre motivele de mai sus este „directă”. În cazul discriminării indirecte, intenția pare ceva mai inocentă, dar poate fi la fel de dureroasă sau sensibilă pentru altcineva. De exemplu: În cazul unui post vacant, un angajator solicită candidați care posedă o cunoaștere „excelentă” a limbii olandeze. Angajații care nu sunt de origine olandeză nu îndeplinesc, în general, această cerință. Indirect, se simt într-o poziție mai proastă din cauza acestei cerințe legate de cunoștințe foarte bune de limbă.

Vă confruntați totuși cu discriminarea la locul de muncă? În acest caz, vă rugăm să luați legătura cu persoana de contact din cadrul AB Werkt. De asemenea, puteți apela și la consilierul confidențial, care vă stă la dispoziție: aici puteți citi mai multe informații despre acest aspect.