Ne suflecăm mânecile la ferma de plante Plantenkwekerij Kapteijns

ervaringsverhaal

Într-o zonă liniștită se află terenurile și serele de plante ale fermei Kapteijns din Den Bosch. Dar oare este chiar așa de liniștit acolo? Sigur că nu. În interiorul serelor se întâmplă de toate, cu proprietarul Piet-Hein Kapteijns la cârmă.

Mai demult, aici părinții lui Piet-Hein Kapteijns cultivau diverse tipuri de legume. Din cauza cererii mereu în schimbare și a posibilității de a crește culturi pe tot parcursul anului, s-a inclus și horticultura. Cu toate acestea, cererea de răsaduri a devenit atât de mare, încât compania se concentrează acum în întregime pe cultivarea plantelor legumicole și perene. Astfel că este mult de muncă și fiecare pereche suplimentară de mâini este binevenită.

O bună organizare

Aceste perechi de mâini suplimentare vin și prin intermediul AB Werkt. Piet-Hein: „Deja din 2015 ne-au pus la dispoziție un grup de lucrători internaționali (permanenți). Asta ne ajută foarte mult, dar cred că mai important este faptul că în acest fel se acordă mai multă grijă angajaților. Mă pot concentrez pe ceea ce se întâmplă aici, pe teren, nu pe resurse umane, salarizare și altele asemenea. Dar consider că este important ca lucrurile să fie bine organizate pentru angajați. Ei muncesc din greu, așa că merită cel puțin atât.”

AB Werkt se ocupă, de asemenea, de aspectele practice de care un angajat are nevoie pentru a-și putea desfășura activitatea. Acestea includ cazarea și transportul, dar și de rezolvarea unor probleme individuale se ocupă rapid. „Recent, unuia dintre angajați i s-a stricat boilerul și nu a putut face duș. Vă puteți imagina cum arăta după o zi de lucrat pământul. În aceste cazuri, angajații pot apela la AB Werkt pentru ajutor. Au găsit soluție pentru ca angajatul să poată veni proaspăt și parfumat ziua următoare la lucru.”

Imagine

Deși AB Werkt a intermediat pentru Plantenkwekerij Kapteijns mulți lucrători buni, găsirea personalului entuziast devine din ce în ce mai dificilă. Munca în sectoare precum horticultura are o oarecare imagine negativă, suspectează Piet-Hein. Pe nedrept, pentru că în practică tuturor li se pare plăcut să lucreze în acest domeniu. „Anul trecut și-au făcut veacul pe aici o mulțime de studenți care din cauza carantinei și-au pierdut locurile de muncă (secundare) din industria de catering sau din magazine. Deși este o muncă grea aici, le-a făcut plăcere. Se petrece mult timp afară și este distractiv împreună.” Piet-Hein regretă că totuși și-au reluat vechiul loc de muncă după criză. „Dar înțeleg, desigur. În tinerețe, un restaurant la modă sau un magazin de îmbrăcăminte popular este întotdeauna un pic mai sclipitor în CV.”

Apel

Pe lângă cererea de personal bun, cererea de plante este, de asemenea, în creștere. Calitatea și relația sunt extrem de importante la Piet-Hein. De aceea, el a investit recent în clădiri noi, încearcă să lucreze cât mai durabil posibil și, împreună cu fermierii săi din vecinătate, face schimburi de terenuri. De exemplu, vacile vecinilor săi pot paște pe o bucată de pământ de care deocamdată nu are nevoie, și primește gunoi bun de grajd în schimb. Practicarea profesiei sale încă îi oferă o mulțime de satisfacții, chiar dacă nu este întotdeauna ușor, având în vedere cerințele și standardele pe care trebuie să le îndeplinească o fermă de plante. Dar rămâne o profesie frumoasă: un loc de muncă pe viață!