Marcin Pallach: „Nimic nu e imposibil. Totul se învață.”

Marcin Pallach (33) este din Polonia și locuiește de cinci ani în Brabant. În țara sa de origine, a căutat un loc de muncă în străinătate pentru a obține o mai mare stabilitate financiară. Acesta a găsit un anunț publicat de o agenție de intermediere care oferea locuri de muncă la o fermă de porci. Odată ce a răspuns la anunț, lucrurile au evoluat repede. În câteva zile, Marcin a ajuns în Țările de Jos și a început să lucreze pentru AB Brabant, cum se numea la vremea respectivă.

Lucrul cu animalele

Întrucât Marcin era deja de ceva timp fără serviciu, era dispus să se angajeze oriunde. Știa că i-ar plăcea să lucreze cu animalele, deoarece avea experiență în acest sector. Se simte în largul lui cu animalele. Când era copil, mergea deseori la ferma unchiului său. Marcin a ajuns la întreprinderea lui Peter Ammerlaan, care este de câteva ori mai mare decât cea a unchiului său din Polonia. Acolo învățase deja să muncească din greu și să își murdărească mâinile, la propriu. Marcin: „Imposibil? Nu există pentru mine. Cu atitudinea potrivită, poți realiza multe.”

Relația cu antreprenorul Peter

Marcin lucrează în continuare în întreprinderea lui Peter Ammerlaan. „Când am început să lucrez aici, m-am simțit imediat ca acasă. Ei bine, era ca a doua mea casă”, povestește Marcin. L-a surprins faptul că, de la început, Peter a fost deschis, inimos și prietenos. Marcin continuă: „Ca angajator, este exigent și corect, însă este și uman, mai ales. Cred că este o calitate importantă, dacă vrei să îți păstrezi angajații. Peter se implică și el, atunci când este necesar, așa că sunt și eu mereu dispus să fac un efort în plus dacă este cazul. Lucrăm împreună! Avem o interacțiune excelentă, tocmai pentru că fiecare îi poate acorda celuilalt spațiul necesar pentru a-și desfășura activitatea.”

Curs de limbă prin AB Werkt Când a ajuns în Țările de Jos, Marcin vorbea numai limba engleză. De-a lungul anilor, el și-a îmbunătățit nivelul la limba engleză, dar și la limba neerlandeză. El învață neerlandeza mai rapid discutând, de exemplu, cu Peter și cu alți colegi. Prin AB Werkt, el a urmat un curs de bază pentru învățarea limbii neerlandeze. Marcin: „Neerlandeza este o limbă dificilă, însă mă descurc tot mai bine pe zi ce trece.”

Familia în Țările de Jos

Din luna martie a acestui an, soția și cei doi copii ai lui Marcin au venit și ei în Țările de Jos. Aștepta cu nerăbdare acest lucru. Acum, se bucură de fiecare moment în familie. Cel mai mare hobby al său este, prin urmare, convivialitatea. Însă este mândru și de mașina lui. Râde: „Adăpostul porcilor trebuie să fie curat, însă mașina mea trebuie să strălucească.”

Lucruri cotidiene

Marcin lucrează cinci zile pe săptămână, de la șapte la patru și jumătate. Programul său nu este complet fix, el fiind dispus să lucreze în baza unui program flexibil. Ammerlaan are trei mari locații, deci este mereu suficient de lucru. Se nasc purcei și trebuie să se ocupe de ei. Alte activități sunt inseminarea, preluarea animalelor pentru transport, curățarea adăposturilor sau diverse reparații. Marcin își asumă responsabilitățile împreună cu colegii. Marcin: „Lucrăm împreună, deci dacă asta înseamnă că trebuie să încep mai devreme sau să termin mai târziu, atunci așa fac.” Mi se pare logic.”

Colaborarea cu AB Werkt

În cei cinci ani în care Marcin a lucrat prin intermediul AB Werkt, el a locuit în mai multe locuri de cazare. Astfel, a păstrat în mod constant legătura cu personalul AB Werkt din sectorul ospitalității. Aceștia îl asistă și îl îndrumă pe Marcin și pe toți ceilalți lucrători internaționali. De când Marcin are o locuință particulară, această legătură s-a mai redus. Marcin nu consideră că acest lucru ar fi o problemă, căci dorește să fie independent. Peter Ammerlaan îl ajută dacă are întrebări și se păstrează un contact permanent cu administratorul personalului din cadrul AB Werkt. Acesta vine uneori la întreprindere sau sună la telefon pentru o scurtă discuție.

Ambasador

Marcin este atât de mulțumit de colaborarea cu AB Werkt, încât recomandă și altor persoane să vină lucreze aici. Colegul său Mietek este una dintre acestea și chiar și soția sa lucrează acum pentru AB Werkt. Astfel, Marcin își arată implicarea față de AB Werkt și față de întreprinderea lui Peter. La grătarul de vară organizat de AB Werkt sau la activitățile pentru lucrătorii internaționali, Marcin este mereu un oaspete binevenit și un ambasador.

Încă un ultim sfat din partea lui Marcin pentru persoanele (la nivel internațional) care caută un loc de muncă: „Nu renunța niciodată, nimic nu e imposibil. Dacă vrei cu adevărat să muncești, poți învăța orice.”