Cum să rămâneți stabili din punct de vedere financiar, și astfel mai sănătoși

Banii nu aduc fericirea. În schimb, problemele cu banii aduc adesea nefericire. Dacă ajungeți să aveți probleme financiare, riscați să nu vă mai puteți plăti facturile. Având în vedere creșterea prețurilor la energie, costurile ridicate ale benzinei și inflația, prevenirea este mai eficientă decât rezolvarea și tratarea. Aceste sfaturi vă vor ajuta să faceți un pas către o viață mai stabilă din punct de vedere financiar, și, prin urmare, mai sănătoasă.

Aproape 100 000 de gospodării se confruntă cu întârzierile de plată în fiecare an. Consecințele merg adesea dincolo de simpla incapacitate de plată a facturilor. Cercetările arată că persoanele cu probleme financiare sunt mai stresați, nu dorm bine și au un randament mai scăzut. Acest lucru poate să vă afecteze sănătatea. Pentru a evita datoriile și problemele financiare, puteți parcurge următorii pași:

Obțineți o perspectivă

Acordați mai mare atenție fluxului de bani pe care îi primiți și pe care îi cheltuiți. În acest fel, vă puteți face o imagine mai clară asupra situației financiare. Puteți face acest lucru verificându-vă mai des soldul: în fiecare lună sau chiar săptămânal. Cele mai multe bănci au o aplicație în care puteți urmări acest lucru. Creați-vă o vedere de ansamblu privind veniturile și cheltuielile dumneavoastră. Deoarece acest lucru poate varia în funcție de săptămână sau lună, ar fi bine să vă păstrați acest obicei pentru o perioadă mai îndelungată.

Planificare inteligentă

Din imaginea de ansamblu pe care v-o faceți privind veniturile și cheltuielile dumneavoastră, puteți anticipa (deja devreme) o mulțime de cheltuieli. Pentru a vă feri de probleme, este o idee bună să faceți o planificare a cheltuielilor pe care le aveți în vedere pe lună sau pe an. Utilizați aplicații digitale online care să vă ajute să țineți o evidență.

Economisiți bani

Dacă știți unde se duc banii, puteți vedea rapid unde puteți economisi. Aveți un standard de viață care se potrivește venitului dumneavoastră? Luați în considerare acest lucru atunci când faceți cumpărături; de exemplu, alegeți mai des produsele proprii (mai ieftine) ale lanțurilor de magazine. În acest mod, puteți economisi o mulțime de bani pe an, chiar dacă este vorba doar de sume mici. Dar, de asemenea, acordați atenție și faptului ca taxele fixe (asigurări, abonamente) să se mențină în niște limite bine definite. Dacă rămâneți fără bani, luați în considerare un abonament telefonic mai ieftin, de exemplu. Sau rămâneți la televiziunea obișnuită și economisiți costurile pentru Netflix sau Videoland. Se recomandă să economisiți 10% din venit în fiecare lună.

Asigurați-vă o rezervă

Punând deoparte ceea ce economisiți sau ceea ce v-a mai rămas în fiecare lună, puteți crea o rezervă pentru situații neprevăzute. Poate se strică mașina de spălat. Aceste lucruri se pot întâmpla oricând și ar fi păcat ca exact atunci să vă regăsiți într-o situație financiară dificilă. Ați economisit bani sau aveți un câștig financiar neașteptat? De exemplu, ați primit indemnizația de concediu sau un bonus sau ați obținut o creștere salarială. Puneți banii deoparte ca să nu cădeți pradă tentației de a-i cheltui imediat.

Acumulați capital

Aveți totul în ordine și v-ați asigurat o rezervă? Atunci vedeți dacă nu puteți obține mai mult din banii dumneavoastră. Adică, să încercați să acumulați capital. Acest lucru se poate face, de exemplu, prin economii, fonduri de investiții și/sau investirea într-o casă. Informați-vă cu privire la opțiunile care vi s-ar potrivi cel mai bine pentru a vă asigura banii pe termen lung. Dacă luați astfel de variante în calcul, puteți face ca banii dumneavoastră să valoreze mai mult.

Vă confruntați totuși cu probleme financiare?

Ai pierdut vederea de ansamblu, ați rămas în urmă cu plata facturilor sau nici nu mai puteți dormi din cauza aceasta? Asta se poate întâmpla oricui, mai ales în aceste vremuri. Luați măsuri pentru a preveni ca problemele să devină și mai mari. Discutați despre acest lucru cu cineva în care aveți încredere sau obțineți ajutor de la un expert financiar. Și noi, cei e la AB Werkt, suntem aici pentru dumneavoastră. Discutați cu persoana dumneavoastră de contact de la AB Werkt pentru a preveni probleme grave chiar de la început. De exemplu, vă putem ajuta cu sfaturi privind bugetul.